Magamról

K Márton vagyok, a Kameramanus. Akár HD, akár SD, engem minden digi kamera érdekel! Sajnos nekem ,,még csak” egy JVC Everio kamera van a tulajdonomban, de már gyúrok egy jó masszív profi Sonyra (DV kazettás sem akadály)!

53 hozzászólás

  1. Hello Márton!

    lenne hozzád egy kérdésem mert úgy gondolom talán Te vagy az aki igazán értesz ehhez.

    Most akarok vásárolni új notebook-ot, beépített kamerával, de nem tudom melyik márkának ( Acer, Asus, HP, Dell, Fujitsu stb. ) van a legjobb beépített webkamerái?

    Te melyiket javasolnád?

    Előre is köszi a tanácsot.

    Üdv,
    Szabolcs

    • Hát ebben annyira nem vagyok otthon, de általában még a lejobb notebookok esetében sem a legjobbak a weblkamerák, viszont most már egy jobb felbontású külső webkamera sem olyan nagyon drága, úgyhogy érdemes beruházni. Onnan meg a videókártya, meg az adatátviteli sebesség szab csak határokat. Ha ragaszkodsz a belső kamerához, akkor javaslom a Dell gépeket.

  2. Szia!

    Nekem ~ 30 ezer Ft-om lenne videokamerára, tudom, hogy ez nem sok, de nincs több. Azért venném, hogy amatőr kisfilmeket készítsek. Tudnál nekem valamit ajánlani?

    Köszönöm,
    P.

    • Helló!
      Akár újonnan is lehet már 30 ezer körül HD kamerát venni, persze ne számíts óriási minőségre, így pl. a fókusz nem állítható manuálisan, illetve nem full HD a képminőség. Ilyen kamera pl. a Toshiba Camileo P10, illetve a Toshiba Camileo S10 is, amelyeket, ha webáruházból rendeled, akkor 30 ezer alatt meg lehet venni újonnan. Mindkét kameráról tettem fel tesztet, ott ellenőrizni tudod, hogy milyen képet adnak.
      Ha egy kicsit jobban körülnézel, akkor használtan hozzá lehet jutni ilyen áron régi 3CCD-s kamerákhoz, amelyek esetleg jobbak, csak a mini DV digitalizásásával kell bajlódnod.
      Remélem tudtam segíteni. Bármi kérdés van írj!

      • Köszönöm! Mennyiért tudok olyan kamerát venni, amivel már “filmszerű” videót tudok felvenni… remélem érted mire gondolok. Van ilyen 100 ezer Ft egyáltalán?

  3. Szia!
    Olyan kérdésem lenne, ha tudsz benne segíteni akkor megköszönném. Szeretnék vásárolni egy Canon XM2-est (mondjuk xl2-esre vágyom, de az állom marad) használtan, mit nézzek rajta meg a legjobban, mire összpontosítsak, mikor vásárolok, hogy ne nagyon legyek átverve.
    Válaszodat előre is köszönöm.

  4. nem gondolkodtál azon hogy a twitterre beregisztráj?
    azon is gyorsan meg lehet osztani az új infókat.
    én használom és könnyen kapok és adok infókat
    Üdv:M

  5. Szia Kameramanus! Nagylátószögű kamerát keresnék 200-300 ezer forint között. Ami igazán tetszik, az a Sony HDR-XR-550 vagy CX550-es lenne, de még nagyon drága. Bármilyen megbízható kamera érdekelne ebben az árfekvésben. Az sem baj, ha használt….
    ÜDV
    SF

    • Hmmm. Nem lehetetlen, hogy akár újonnan is találsz ilyen árkategóriájú kamerát a keresett paramétereknek megfelelően. Mini DV-s megoldás nem jó?
      Ilyen árfekvésben már egész jó félprofi kamerát lehet venni újonnan,. pl.: Panasonic NV-MD10000
      Ha viszont ilyen kisebb kamerát szeretnél, akkor inkább ajánlom a JVC Everio GZ-HD300 -at. Ez elég olcsó és aránylag széles látószöggel bír.
      Ha további segítség kell nyugodtan írj!

      • Húúúú! Ez a Pana nagyon ott van, elég komoly gép. Szerintem ez terjedelmében túl nagy nekem, inkább kompakt gépre gondoltam, amit egy táskában el tudok rejteni. A JVC-t is megnéztem futólag, de majd jobban átnyálazom, hogy miket tud. Fontos lenne a jó képminőség, de a nagy zoomátfogású (több mint 15x) objektívekkel fenntartásaim vannak…
        Sajnos a gépleírásokban nagyon ritkán lehet olvasni a gyújtótávolság adatokról, pedig nagyon hasznos lenne…. mondjuk 35 mm-es viszonyszámban. De a Sony-n kívül erre nem sokan veszik a fáradságot. :(
        Nagyon köszönöm a válaszod, még jelentkezem.

      • GoProrol nem irsz, teszel ki tesztet? Most jott ki a HD HERO2 es jon a wifi remote is egy parszot megerdemelne sztem.

      • Alkalomadtán szó lehet róla. Egy ideje leálltam a blog frissítésével, de tervezem, hogy hamarosan folytatom.

  6. Hali!
    Kinéztem: CANON HV40. :) Wide-angle konverterrel.

  7. Kedves K! Honlapra készítünk internetes videokat, melyekben sok világos-sötét váltás is előfordul, nem kell Full HD minőség, de fontos a csatlakoztatható mikrofon lehetősége. Tudsz ilyen típust ajánlani? Nem baj ha használta, olcsón beszerezhető. Kösz

  8. Kedves Márton,

    80. 000 Ft összeghatárig (ekörül) szeretnék kamerát vásárolni. nagy technika fan vagyok, de a PC világa áll hozzám közelebb. A fényképezők és a kamerák sajnos ingovány számomra.

    Mire lesz használva: Amatőr kezekbe kell, munkánál kültéri – beltéri tréningekhez kell, no meg családi magánhasználatra.

    ELSŐDLEGES szempont, hogy édesanyám számára is könnyű legyen a videók feltétele a gépre, ne kelljen hozzá 15 driver program, illetve konvertáló kütyük.

    Én a XXI. században már a HD verziókat preferálnám. Inkább merevlemezes vagy sd kártyás legyen, ha pedig sd kártyás akkor örülnék, ha adnának hozzá, ne kelljen a 80e Ft felett még 5-10 ezerért kártyát vásárolni.

    Előre is köszönöm a segítségét!

    • SONY MHS-PM1DC vagy SANYO Xacti CA9 HD . A driver mindig problémás dolog. A Sony olcsóbb, de nincs hozzá memóriakártya, azt külön meg kell venni. Viszont azonnal lehet feltölteni az elkészült anyagot Video megosztókra. A Sanyo-nál nem vagyok biztos, de asszem kártyával jön. Remélem segített!

  9. Szia!
    Karácsonyra szeretném egy videókamerát vásárolni, de nem tudok dönteni, hogy melyik érné meg a legjobban. A témában és a videózásban kezdő vagyok, de már olvasgattam, szóval “nagyjából” képben vagyok mi micsoda, de még természetesen nem teljesen.
    150.000 Ft-ig esetleg néhány ezerrel több lenne rá a keret. Még nem volt kamerám, ezt hozzáteszem.
    Én eddig 1 kamerát néztem ami elég jó az árában az egyik: Sony HDR-CX155E a másik ennek a merevlemezes változata a Sony HDR-XR155E. Én ezeket néztem de minden más ajánlatot elfogadok.
    A videózás ilyen itthoni események, nyaralás, esetleg skate park-ban videózás lenne.
    És az előttem szóló is említette, ha esetleg sd kártyás gépet ajánlassz akkor, ha adnának hozzá az nekem is nagy segítség lenne, hogy ne kelljen vásárolni jó drágán.

    Előre is köszönöm segítséged!

    • Szerintem jót választottál (Full HD, kompakt, megfelelő portok, kompatibilitás stb.), legalábbis azokra a dolgokra, amit írtál. Viszont a merevlemezes változatról lebeszéllek: óriási saját tárhelye van ugyan, viszont a merevlemezes kameráknál gyakori hiba, hogy a működés zaja behallatszik a felvételbe és sérülékenyebb is.
      A Sony HDR-CX155E szerintem jó választás. Memóriakártya ugyan nem jár hozzá, de van 16 GB saját memóriája, amivel szerintem elleszel egy darabig, később pedig vásárolhatsz hozzá kiegészítő memóriakártyát.
      Remélem segített!

  10. Szia, bocs, hogy megint írod, de még tovább nézegettem itt a kamerákat. Találtam egy másikat, ami szerintem akár még felveheti is a versenyt a Sony HDR-CX155E-vel. Ez a kamera Panasonic HDR-TM60-as. Szeretném megkérdezni tőled melyiket érni meg jobban megvenni teljesítmény miatt ? Mert árban kb. ugyanazt tudják.
    Előre is köszönöm válaszod.

  11. Szia!

    Hátha tudsz segíteni. Keresgéltem a neten, de elég hiányosak az adatlapok. Nekem olyan digitális hd vagy full hd kamera (nem webcam) kellene, aminek van webkamera funkciója és amin manuálisan lehet állítani a fókuszt. Lehetőleg Panasonic, Canon vagy Sony. Az optikai stabilizátor sem fontos, gyakorlatilag 90%-ban állványon állna. Remélem tudsz segíteni, mert sokszor a gyártók adatlapjáról sem lettem okosabb.

    • csak annyit tennék még hozzá, hogy messze nem kell a legjobb minőségűnek lennie, inkább az “olcsóbbakból” válogatnék

      • Az biztos, hogy van olyan szoftver, amivel egy camcordert webkameraként tudsz használni. Ilyen pl. a DVdriver, a WecamDV, illetve az Active Webcam program. Azonnali YouTube-os streamelésre alkalmas videókamerák is jók lehetnek, mint pl. a JVC GZ-MS100. (A Panasonicnak, Canonnak és a Sonynak is van ilyen kamerája, csak most hirtelen ezt jutott az eszembe.) Általában a termékleírásokban benne van ez a funkció. Ami erre képes, az valószínűleg jól használható webkameraként. Ja és nem árt ha van USB csatlakozó rajta.
        Remélem ez segített, ha lenne még kérdésed, nyugodtan írd meg.

  12. Köszönöm a segítséget! Ezen az úton elindulva eljutottam a megoldáshoz: digitalizáló kártya/megfelelő bemenetű vidikártya/tv tuner. :)

  13. Szia,

    Roppant együgyű kérdésem van, szeretném hallani a véleményeteket: pár hete csodalatos kislányunk született és ráébredtem, hogy sok sok fotot és videot kell hirtelen csinálni az egész családnak:

    Szeretnék egy olyan gépet, ami egyerreÉ
    * képes szuper minőségű képeketet csinálni
    * képes HD minőségű videók készítésére
    * és mindehez nem kell beleásnom maga a fényképezés rejtelmeibe, mert tök totál amatőr vagyok mindehez.

    Létezik ilyen gép? mit ajánlasz, milyen márkát / típust vegyek?

    előre is kösz,
    egy olvasó az araboktól…

    • A felsoroltaknak megfelelőek a következő kamerák:

      Toshiba Camileo x100
      Panasonic HDC-SD60EP-S
      Panasonic HDC-SD600EPK

      A legelsőt (Toshiba Camileo x100) ajánlom a leginkább: ez már egy ideje piacon van és még mindig elég keresett, mivel egy jól sikerült típus.
      Remélem tudtam segíteni!

  14. Nagyon szepen koszonom a gyors valasz!
    ra is huznek a 19re: egy Canon EOD 600Drol mit gondolsz? Ha belefer a keretbe akkor ebben az arkategoriaban erdemes e megvenni?
    koszi szepen, ismet!

    • Hmmm… Gondolom az EOS 600 D-re gondolsz. Ez egy viszonylag új gép, és inkább fényképezőgép, mint videokamera. Negatívumként említik vele kapcsolatban, hogy video üzemmódban nem működik az autofókusz, ami megnehezítia az ,,átlag felhasználó” számára a használatát.
      Mivel magam is családos vagyok ezért azt mondanám, hogy sokkal jobb kezdetben valami kicsi, egyszerűen szállítható gépet venni, ami képes HD felbontásra, mert az olyan esetekkor, amikor valamit pl. először csinál a gyerek (felül, feláll, járni kezd stb.) gyorsan kell cselekedni és nincs idő egy bonyolult eszközt állítgatni, mert gyorsan elszáll a pillanat varázsa ( és gyermekünk fenékre ül, vagy abbahagyja azt a cselekményt amit éppen meg akartunk örökíteni).
      Szerencsére manapság már rengeteg jó minőséget produkáló, de teljesen automata eszköz van. Röviden: nem vagyok benne biztos, hogy a Canon EOS 600 D a legjobb választás lenne.

  15. Koszonom ismet.
    Kaptam kolcson egy Canon Legria FS200at kiprobalasra. Az lehet hogy jo videot csinal, de ugyanakkor a kepek csapnivaloak?
    lehet hogy ezt inkabb videora terveztek, a fenykep funkcio meg csak mutatoban van benne?
    masik kerdes, mikor osszekotom a kamerat meg a windowst, a win csak a kepeket ismeri fel a videokat nem is mutatja, ez miert van? vmit elbenazok mi?
    koszi megint
    (lassan majd add meg a szamlaszamodat hogy a szakertoi / support dijat utalhassam!)

    • Nos igen, ez egy videokamera, nem pedig fényképezőgép. Ami a windowsos problémát illeti: lehet, hogy kell valami progit telepíteni a számítógépre, hogy működjön, vagy az is lehet, hogy a kamera olyan formátumban rögzít, amihez nincs kodek a gépeden. A video capture sajnos még mindig elég macerás dolog.

  16. Szia!
    Főleg családi eseményekhez kellene egy erre a célra megfelelő kamera. Sony DCR-SR15ES-t már ajánlották ismerősök. Visszaolvasva a Toshiba Camileo x100 is szimpatikus. Inkább a merevlemezest ajánlották az sd kártyással szemben. Illetrve sok-sok technikai infót szabadítottak a nyakamba. Melyiketr ajánlanád inkább vagy esetleg valami mást. Az sd elég vagy törekejek hd-ra. valami más infót esetleg figyelmembe ajánlanál, mi szerint válasszak? Köszönöm

    • Helló!
      Az említett Sony kamerát kevésbé ismerem, de utánanéztem az adatainak és igazat kell adnom neked: Camileo valóban szimpatikusabb. A merevlemezes kamerával több gond is van: egyrészt a merevlemez sokszor háttérhangot ad a felvételhez, másrészt sérülékenyebb is. Szerintem most már érdemes HD felbontású kamerát vásárolni. Annak érdemes utánanézni, hogyan lehet bevinni a felvételt számítógépre: milyen hardver és szoftver igénye van. (Kell-e külön editáló szoftvert beszerezni, USB csatlakozó van-e a kamerán, vagy kártyaolvasóvszükségeltetik.) Ezzel sok vesződségtől megkímélheted magad. Ha további kérdésed van, írj nyugodtan!

  17. Felmerült még a Canon Legria HF R16 is. A Camelieo és R16 közzül te melyiket választanád?
    Köszönöm

    • Nem is tudom… A tulajdonságok közel hasonlóak, persze vannak különbségek. Viszont a Camileo mellett szól, hogy nagyobb tömegű, ami egy kameránál elég fontos dolog. (nem mellesleg arra is utalhat, hogy az alkatrészek masszívabbak benne.) Én inkább azt választanám (ráadásul olcsóbb is).
      Bocs, hogy késve válaszoltam, csak nem volt időm!

  18. Semmi gond, örülök minden véleménynek , ami segít a választásban. Egy utolsó véleménykérésem lenne. A Samsung HMX-H200 és Sony HDR-CX115 merült fel mint potenciális jelölt. A héten mindenkép megveszem valamelyiket az említett 2db vagy a Camileo közzül. A anyagilag belefér mindhárom, de feleslegesen nem akarok pluszpénzt kiadni. Egy laikusnak, mint nekem , szerintem azokat a dolgokat a legnehezebb megigérni, amelyek nem kellenek egy átlag családi videókat készítő egyénnek, de mégfis tudja a gép és erre hivatkozva drágábban asdják.

  19. hello azt szeretném kérdezni hogy jó-e a Toshiba Camileo H20??mert jelenleg azt fogom megvenni!
    segits

  20. Hello, szeretném a segítségedet kérni!

    Már 2 hónapja nézegetem a kamerákat hogy mit vegyek, de nem jöttem még rá. Szeretnék egy Full HD-s memoriakártyás videokamerát venni, de nem tudom milyet. Maximum 65.000 Forintot tudnék rááldozni, de így is részletre akarnám megvenni.
    Kezdő médiaszakon vagyok így elég joféle kamera kéne, amin tudok dolgozni, családi felvételeket készíteni és filmekhez, hogy effektelhessem.

    Először a Samsung MHX H200-at akartam, de azt valamiért most nem lehet megvenni.

    Köszi előre a választ! Üdv!

    • Kedves Verebnok!
      Én weben találtam MHX H200-at, de lehet, hogy te utána is érdeklődtél a forgalmazónál, így jobban tisztában vagy az árukészlettel (mint tudjuk nem minden van raktáron, amit az áruházak hirdetnek). Ebbe a kategóriába tartozó kamerák közül ajánlhatom neked még a Toshiba Camileo X100-at, SX900-at, és SX500-at, vagy a Samsung HMX-Q10-at. Persze ha médiás suliba jársz, akkor nem árt előbb-utóbb a DV-re dolgozó kamerákkal is megismerkedni…
      Remélem tudtam segíteni! További kérdésed van, írj nyugodtan!

      Üdv!

      • Igen média suliba járok, de jobban szeretnék egy memokártyás videokamerát. Néztem Toshiba-t de úgy annyira nem jött át nekem, régen SX500-at néztem, de mikor megláttam a Mhx h200-at, akkor beleszerettem, bár sok negatív kritikája van, sztem elég jó annak ellenére.
        Akkor azt mondod hogy egy boltban rendeltessem meg a kamot ha olyat akarok?

        Köszönöm a segítséget! Üdv!

  21. Hello K.

    Odáig jutottam, hogy Samsung Samsung HM-XQ10 vagy Samsung HM-XH200. Igazából csak a HMX -h200-at venném, de ahogy látom hoyg sehol sincs raktáron és hogy mindenhol (főleg youtube-on) azt látni hogy ne vedd meg és ezt nem értem miért. Elég jó kamerának néz ki és mindent tud, de csak nem értem.
    Annyi hogy csak 2órát bír felvenni. És most nem tom eldönteni melyiket éri megvenni, de nem akarom azt, hogy “megszívjam”.
    Vélemény?
    Üdv!

  22. Helló! szeretnék egy jó kamerát, legalább olyan optika kéne mint a Canon XH A1-en levő. Jó lenne 1080p és legalább 3 óra felvételi idő. Úgy tudom, ezt már SD kártyával lehet karcolgatni (32GB?). Tudnál valami tippet?

    • Hát az általad említett Canon XH A1 egy elég jó kamera. Milyen árkategóriában kellene?
      (Bocs, hogy nem e-mailben válaszolok, de szeretném, ha mások is tudnának okulni a topikból. A nevedet átírtam Anonimra.)

  23. meg tudnánk oldani, hogy a nevem ne jelenjen meg? privátban is hálás lennék a válaszért. Köszi!

  24. Kedves Kameramanus!

    Köszönöm előre is segítségedet!

    Memóriakártyás (akár belső is) kamerára lenne szükségem full hd-s, optikai zoom min.10x, optikai lencsés (Leica v. Zeiss), 3CCD, CMOS, digitális és optikai képstabilizátor, USB, HDMI csatlakozás, külön mikrofon bemenet, akkumulátor 3-4 órás.

    Családi felvételek, iskolai-óvodai rendezvények, templomi felvételek.

    Körülbelül 70-100 ezer Ft áll rendelkezésre.

    Van-e ezeknek a paramétereknek megfelelő digitális videokamera?

    Köszönöm a segítő szándékot!

    Üdvözlettel
    Szabolcs

  25. Szia!

    Van esetleg tipped, hogy az alábbi videokamera mikrofon szélzajszűrőt hol lehetne esetleg beszerezni? Vagy vmi hasonló megoldás is érdekelne…

    http://www.willhutchinson.co.uk/micromuff/micromuff-fatboy.html

    Köszönöm!
    Üdv
    Tímea

  26. Szia Márton!
    A segítségedre lenne szükségem.Vettem egy Panasonic HC-V500 típusú camcordert amit arra szerettem volna használni hogy online műsort szolgáltassak.Nem találtam semmi ilyen funkciót,valaki azt mondta hogy a firewire-rel van a gond.Most USB 2.0 van csatlakoztatva.Tudsz esetleg valami megoldást?Előre is köszönöm,Dani

Hozzászólás